ITM Széchenyi Terv Széchenyi Terv

+36 46 796 020

OM azonosító

203060

Felnőttképzési engedélyszám:

E-001290/2015

Már az iskolákban vannak az érettségire szükséges maszkok és védőeszközök

A Miskolci Szakképzési Centrum iskolái már a tegnapi napon kézhez vették a biztonságos érettségi lebonyolításához szükséges védőeszközöket és maszkokat, felkészültek a hétfőn kezdődő vizsgákra.

"Megkezdődött az érettségizőknek és felügyelő tanáraiknak biztosított maszkok és védőeszközök kiszállítása - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára. 

Maruzsa Zoltán hangsúlyozta, hogy a hétfőn kezdődő idei érettségin a járványhelyzet miatt a biztonsági intézkedésekre kell kiemelten odafigyelni. Ezeket sorolva közölte, hogy néhány tárgy kivételével csak írásbeli vizsgákat tartanak, ami jelentősen csökkenti a személyes kontaktusok számát.

A közlekedési tumultus csökkentéséért az első héten a vizsgák délelőtt kilenc órakor kezdődnek - tette hozzá. Sűrítik a közösségi közlekedés járatait,  ugyanakkor vélhetően sokan személyautóval közelítik meg az iskolákat, ezért  a rendőrök a forgalomirányításban vállalnak szerepet, és figyelnek a kialakuló csoportosulásokra is - tette hozzá. Maruzsa Zoltán hangsúlyozta azt is, hogy minden intézményben biztosítanak fertőtlenítőszereket, maszkokat és a tanároknak védőkesztyűt az állami tartalékok terhére. Ezek biztosításában oroszlánrésze van a kormányhivataloknak  - mondta.

A maszk viselése az iskolák folyosóin, közösségi helyiségeiben kötelező, a dolgozatok megírása közben azonban nem, ugyanakkor viselésük erősen ajánlott  - emelte ki az államtitkár, arra is kitérve, hogy az épületeket alaposan kitakarították, de a higiéniára a vizsgák alatt is kiemelten figyelnek.

Úgy folytatta, hogy a felügyelői teendők alól mentesítették az idősebb, krónikus betegségben szenvedő pedagógusokat, az iskolai kapukat, ajtókat - kitámasztva - nyitva tartják, a vizsgahelyiségekben is folyamatosan szellőztetnek. A termekben legfeljebb 10 vizsgázó lehet, közöttük legkevesebb másfél méter távolságot kell tartani,  az érettségi dolgozatokat szintén járványügyi megfontolásból egy napig "pihentetik" a kijavításuk előtt - sorolta az államtitkár, aki megköszönte a kormányhivataloknak a vizsgák lebonyolításához nyújtott segítséget.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára ismertette: országszerte a diákoknak 422 ezer 445 maszkot, a tanároknak több mint 147 ezer maszkot és kesztyűt biztosítanak, továbbá 20 ezer félliteres kiszerelésű pumpás kézfertőtlenítőt és 8376 liter felületfertőtlenítő-szert szállítanak ki.

A kormányhivatalok 536 intézménybe juttatnak el védőfelszereléseket - jelezte a politikus, arra is kitérve, hogy azokat az egyházi és alapítványi fenntartású intézményeknek, illetve a magániskoláknak is eljuttatják. A kormányhivatalok munkatársainak, népegészségügyi és fogyasztóvédelmi szakembereinek is köszönetet mondva György István beszámolt arról is, hogy 84 ezer érettségizőből mintegy hétezren - köztük azok, akiknek nincs tanulói jogviszonyuk - a kormányhivatalok által szervezett vizsgákon vesznek részt.

Sára Botond, Budapest Főváros Kormányhivatalát vezető kormánymegbízott közlése szerint minden negyedik érettségiző a fővárosban vizsgázik. A 20 254 érettségiző 244 helyszínen vizsgázik, és 13 292 felügyelőtanár biztosítja az érettségit. Budapesten 153 ezer maszkot, 42 ezer pár védőkesztyűt, 5300 félliteres kiszerelésű kézfertőtlenítőt, és "töménytelen mennyiségű" felületfertőtlenítőt osztanak ki - részletezte, majd kijelentette: a fővárosban is felkészültek az érettségi biztonságos lebonyolítására.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke arról beszélt, hogy a takarítók az érettségi alatt emelt számban dolgoznak az iskolákban. A biztonsági intézkedések miatt a vizsgák lebonyolításához kétszer annyi teremre és pedagógusra van szükség, mint általában,  ezért általános iskolai tanárok is vállaltak felügyeletet. A dolgozatokat a pedagógusok kesztyűben osztják ki. A Klebelsberg Központ elnöke azt is fontosnak nevezte, hogy a vizsgához használható segédeszközök - helyesírási szótár, számológép, függvénytáblázat - közül mindenki a sajátját használhatja.

Maruzsa Zoltán kérdésre válaszolva közölte: várakozásaik szerint 900-1000 közötti külföldi vizsgázó vesz részt az idei érettségin, ők nem csak a szomszédos országokból érkeznek. Esetükben a karantén alkalmazásától eltekintenek.

Szintén kérdésre kifejtette, hogy használhatják a kollégiumokat az érettségizők, szobánként ugyanakkor csak egy ember elhelyezése lehetséges, és be kell tartani a távolságtartás szabályait. Kapacitásproblémáról nincs tudomásuk - mondta."

Forrás: origo.hu/MTI